Proiectul constă în amenajarea unei fierării tradiționale în satul Șona, aflat în imediata vecinătate a orașului Făgăraș.
Scopul proiectului este acela de a recupera și valoriza practica traditionala a fierăritului ca modalitate de transmitere a valorilor locale si a identității culturale a comunității din Șona. Ne propunem, in acelasi timp, sa proiectam o imagine mai ampla asupra mestesugului fieraritului traditional, prin adaugarea unei utilitati culturale a spatiului astfel reamenajat, avand in vedere integrarea acestuia in cadrul unor programe viitoare de dezvoltare culturala si educationala asociate.
Spațiul viitoarei fierării este actualmente dezafectat, asa încât cea mai mare parte a activităților proiectului, in anul acesta, sunt lucrari de reparații la construcție.
In paralel, se va lucra la inventarierea, arhivarea și organizarea colecției de unelte – ce există deja constituită în mare parte. Obiectivul este refacerea colectiei de unelte de fierarit nu doar ca set de obiecte materiale, ne propunem cu aceasta activitate constituirea unui complex de valori asimilabil, in egala masura, unui fond patrimonial imaterial, de aceea actiunea va implica lucrul cu voluntari, tineri din sat/zona, ce vor afla astfel mai multe despre fieraritul traditional.
La nivelul imaginii extinse in plan cultural a mestesugului fieraritului, vom elabora in cadrul proiectului o strategie de dezvoltare a unor programe de schimb cultural la nivel regional, national si international, de asemenea, programe de rezidenta artistica cu implicare intredisciplinara – sculptura/arte plastice, arhitectura, istoria artei, sociologie, antropologie s.a.
Proiectul este implementat de către Fundația Culturală “Negru Vodă” Făgăraș în colaborare cu Galeria Posibilă si Asociaţia Sătească Şona Noastră, cu sustinere de necesar material și voluntariat din partea autorităților locale – Primăria Com. Mândra (de care satul Şona apartine) și cu sprijin financiar sub forma unei finanțări din partea Uniunii Arhitecților din România.